Wat houdt makelaardij in?

      Geen reacties op Wat houdt makelaardij in?
Makelaardij

Veel mensen zijn niet op de hoogte van de betekenis van makelaardij. In dit artikel gaan we deze vraag beantwoorden en gaan we het daarnaast hebben over de werkzaamheden van een makelaar. Lijkt dit jou interessant? Lees dan verder!

Wat betekent het?

Om te beginnen, wat betekent makelaardij eigenlijk? Het komt erop neer dat er bemiddeling geboden wordt bij het kopen en verkopen van vastgoed. Dit komt erop neer dat je hulp krijgt en het hele proces niet alleen hoeft te doorlopen.

Hoe werkt het?

Een woning verkopen is niet makkelijk. Je moet natuurlijk weten hoe je de vraagprijs moet bepalen, hoe je mensen moet trekken en eventuele onderhandelingen moet voeren. Dit is best ingewikkeld. Gelukkig zijn er mensen gespecialiseerd in de makelaardij. Zo iemand heet een makelaar. Deze man of vrouw zorgt voor goede begeleiding van de verkoop van vastgoed van begin tot eind. Het is ook mogelijk om gedeeltes van het proces zelf af te handelen. Dan zal de makelaar je gedeeltelijk begeleiden. Mocht je gehele begeleiding willen zal de hulp al beginnen bij het op de markt zetten van de woning bijvoorbeeld. Zelfs voor de makelaar je gezien heeft zal hij of zij onderzoek uitvoeren van tevoren.

Zoals eerder gezegd is makelaardij een aardig proces. Het begint met de vraagprijs vaststellen. Hierbij wordt er gekeken naar gegevens van je woning, maar ook onderzoek gedaan naar de huizenmarkt. Vergelijkbare woningen worden dan vergeleken met de jouwe en aan de hand van de vraagprijs van die huizen en de status van jouw woning wordt er een vraagprijs voor het vastgoed opgesteld. Er moet wel rekening gehouden worden met toekomstplannen. Je kunt hierbij denken aan de aanleg van een snelweg. Is het huis nu rustig gelegen, maar staat er voor over een x aantal jaar gepland dat er een snelweg langs de woning wordt gebouwd, dan beïnvloedt dit de vraagprijs natuurlijk.

Vervolgens spreken we over bemiddeling. Hier wordt vastgesteld hoe de makelaar te werk gaat. Krijgt hij/zij een percentage van de verkoopprijs of een vast bedrag? Wat zijn de consequenties als je toch besluit voor een andere makelaar te gaan? Vaak hoef je dan enkel voor de gemaakte kosten te betalen, je kunt hierbij denken aan reclame making. Vaak is dit puur het terugbetalen van kosten van de makelaar. Na dit wordt de woning klaar gemaakt voor de verkoop. Het kan voorkomen dat dit al bij de prijs inbegrepen is, maar dit is in sommige gevallen niet zo. Let dus goed op.

Als laatste het eindbod. Als er een potentiële koper is voor jouw vastgoed, dan zorgt de makelaar ervoor dat het contact onderhouden wordt. Denk hierbij aan bellen met de cliënt om een zo goed mogelijke deal binnen te slepen. Als er uiteindelijk een bod gedaan is waar beide partijen het over eens zijn (na onderhandelingen), dan kan er akkoord gegaan worden. als dit gebeurd is wordt het koopcontract opgesteld. Er is altijd een bedenktermijn. Mocht de koper dus van gedachte veranderen, dan is dit nog mogelijk binnen een bepaalde periode. Deze periode is gemiddeld genomen maximaal 6 weken. Als de koper zeker is dat hij/zij het wil hebben, kan het afgerond worden.

En dit is alles pas heel kort beschreven. Makelaardij is dus een groot proces waar veel bij komt kijken. Fijn is dus als er een specialist hulp kan bieden.

Lees meer bij Santos Makelaardij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *