Voordelen en nadelen van een koopwoning

Koopwoning

Je kent het vast wel. Vrienden of vriendinnen gingen/gaan met studeren het huis uit op kamers. Dit kost aardig wat geld. Jij koos/kiest ervoor om lekker thuis te blijven wonen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om veel geld te sparen waar anderen dit moesten afstaan aan huurkosten van de kamer. In dit artikel gaan we het hebben over voordelen en nadelen van een koopwoning.

Hieronder gaan we het hebben over een aantal pluspunten van een koopwoning. We hebben een aantal dingen op een rijtje gezet:

Als eerste is er een grote kans dat het goedkoper is dan een huurwoning. Met een koopwoning sluit je vaak een hypotheek af voor het bedrag wat je op de spaarrekening hebt staan, maar wel moet betalen. Bij deze methode los je per maand een x bedrag af om uiteindelijk het bedrag terug te betalen plus rente. Mocht dit niet lukken wordt die na een lange tijd kwijtgescholden. Het bedrag wat je per maand terug moet betalen ligt vaak lager dan het bedrag wat mensen met een huurwoning maandelijks moeten betalen aan huur.

Als tweede kan het winstgevend zijn. Het kan namelijk zijn dat de waarde van je woning stijgt. Je hebt dan een overwaarde van je woning. Namelijk als je het huis zou verkopen krijg je er meer voor dan jij hebt betaald. Mocht je ervoor kiezen om de woning dan te verkopen verdien je er geld aan.

Als derde bouw je iets op. Je lost namelijk maandelijks een x bedrag af. Hierdoor bezit je met de maand steeds meer en neemt je schuld steeds af. De gedachte hiervan is prettig.

Helaas zitten er ook altijd minpunten aan iets verbonden. Hieronder een aantal minpunten kijkende naar een koopwoning:

Als eerste heb je wel spaargeld nodig. Het is dus van tevoren wel van belang dat je thuis woont. Hierdoor heb je geen maandelijkse kosten van een kamer die je huurt. De regel is tegenwoordig dat je als particulier niet meer geld mag lenen dan het aankoopbedrag van de woning. Je moet dus al wel wat geld gespaard hebben. Daarnaast kan het handig zijn om een gedeelte van je spaargeld achter de hand te houden voor noodgevallen. Hierdoor kun je altijd onverwachte kosten gewoon betalen en sta je niet voor een uitdaging of probleem. Nu is het niet voor iedereen mogelijk om langer thuis te wonen. Iedereens persoonlijke situatie is anders.

Als tweede is het belangrijk om altijd te onthouden dat je een risico houdt. Er is namelijk het risico dat het huis niet direct verkocht is als je er weg wilt. Het kan vrij lang te koop staan voordat er eindelijk geïnteresseerden zijn. Naast dit is er altijd het risico dat je de maandelijkse kosten niet meer kunt betalen. Mocht je werkloos worden kun je voor een probleem komen te staan.

Meer informatie over koopwoningen vind je door hier te klikken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *