Tapijtreparatie 

      Geen reacties op Tapijtreparatie 

Tapijtreparatie

Na verloop van tijd is jouw tapijt of kleed door intensief gebruik, toe aan een tapijtreparatie. De zijranden van handgeknoopte tapijten slijten en de franje kanten gaan rafelen. Het is dan verstandig om het tapijt te laten repareren. Zo kan het tapijt weer jaren veilig en mooi gebruikt worden. Ook slijtage plekken, scheuren of gaten kunnen gemaakt worden tegen een vergoeding die in overeenstemming is met de waarde van het tapijt. Het is natuurlijk zonde om jouw tapijt of kleed na een beschadiging direct weg te gooien. Vaak kan dit opgelost worden door een vakman. 

 

Waarom een reparatie?

De tapijten zijn vervaardigd uit natuurlijke materialen en zijn bijgevolg onderhevig aan slijtage. Verkleuringen op het tapijt zijn niet te vermijden. Je kunt het tapijt nog zo goed onderhouden, maar er zullen altijd verkleuringen ontstaan. De pool verslijt, de franjes komen los en de boorden komen los of verslijten. Hierbij kan een tapijtreparatie handig zijn. Ook als je het idee hebt dat er niet veel aan de hand is met het tapijt, kan het handig zijn om dit regelmatig na te laten kijken. Door dit regelmatig te laten checken weet je zeker dat je zo lang mogelijk met het tapijt kunt doen. 

 

De restaurateur 

Tapijten zijn herkenbaar aan motief, knoop, materiaalgebruik en kleur. Deze kenmerken zijn erg belangrijk voor een restaurateur op een optimale tapijtreparatie uit te voeren. Voor veel tapijten zijn er ook speciale materialen nodig vanuit Perzië. Een uniek of antiek tapijt is het waard om in goede conditie te houden. Een handgeknoopt tapijt kan altijd gerepareerd worden. Natuurlijk is het afhankelijk van de aard en omvang van de schade of het rendabel. Een tapijtreparatie van handgeknoopte tapijten kunnen alleen worden uitgevoerd door vakmannen. Het is namelijk erg belangrijk dat je de tapijtknopen begrijpt. Een dergelijke specialist kan niet alleen afgesleten randen repareren, maar zelfs gaten in het tapijt. Echte vakmannen beschikken de kennis die verwacht wordt bij een perfecte tapijtreparatie. Naast de reparatie van het tapijt kun je ook verwachten advies te krijgen. Het reinigen van een tapijt is namelijk per tapijt verschillend. 

 

Hoe werkt de restauratie? 

Als eerst zal de restaurateur een tekening maken van het patroon. In deze tekening kun je zien waar de reparaties uitgevoerd moeten worden. Dit gebeurt met behulp van gekleurde bolletjes. Elk bolletje staat voor een knoop in het tapijt. Het bolletje heeft de kleur van de eigenlijke knoop in het patroon van het tapijt. Wanneer de tekening klaar is, wordt het tapijt op een tafel bevestigd. Hier worden draden gespannen en kan het weven beginnen.

 

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *