Meubelstoffen

      Geen reacties op Meubelstoffen

Meubelstof

Meubelstoffen kies je vaak alleen op basis van het uiterlijk. Hoe de stoffen zijn opgebouwd en waaruit de meubelstoffen bestaan doet veel minder ter zake. De keuze voor meubelstoffen is dus een kwestie van smaak, al speelt de omgeving waarin een meubelstuk geplaatst wordt ook een rol. Kies dus altijd eerst het meubel, en dan pas de gewenste meubelstoffen. En niet andersom, hetgeen overigens nogal eens gebeurt.

 

Cellulosevezels zijn bijzonder sterke vezels

Je kunt de grondmaterialen van meubelstoffen opdelen in cellulosevezels, eiwitvezels en thermoplastische vezels, iets waar de meeste mensen geen notie van hebben. Cellulosevezels zijn plantaardige vezels. De meeste bekende voorbeelden zijn katoen en linnen. Cellulosevezels zijn zeer sterke vezels die bekend staan om de mooie kleuren. De meubelstoffen kreuken en pletten, iets dat vaak juist als de charme van deze meubelstoffen beschouwd wordt. Wel verkleuren en vervuilen deze meubelstoffen sneller.

 

Wol is het meest voorkomende dierlijke vezel

Eiwitvezels zijn dierlijke vezels. Wol, mohair en natuurzijde zijn er de beste voorbeelden van. Wol is het meest voorkomende dierlijke vezel, mohair is het haar van de angorageit en staat bekend als zeer stijlvol terwijl natuurzijde het cocon spinsel is van de zijderups. Verder worden nog de zogenaamde thermoplastische meubelstoffen vezels onderscheiden, dit zijn door warmte vervormbare vezels. Deze vezels zijn afkomstig uit de chemische en olie-industrie, terwijl er ook nog half synthetische vezels gebruikt worden voor meubelstoffen, voorbeeld hiervan is viscose. Wist je dat er ook vaak fiberfill gebruikt wordt? Dit is een synthetisch vulmiddel voor meubels, en dan speciaal zitmeubels. De vulling van fiberfill is als een soort stof samengeperst en is vooral bedoeld om stof en dus ook meubelstoffen meer body te geven.

 

Vaak is alleen het motief van doorslaggevende betekenis voor de consument

Als je een keuze moet maken voor meubelstoffen, dan kies je vaak uit materialen als canvas, katoen, kunstleer en suedine, nylon en polyester, terwijl aan de stoffen eigenschappen als verduisterend, afneembaar, fluweelzacht en glanzend worden toegekend. Behalve die eigenschappen is voor de consument vaak het motief op de stof van doorslaggevende waarde. Niet zozeer de gebruikte vezels dus, maar gewoon hoe de stof eruit ziet. Koop dus nooit je meubelstoffen eerder dan het meubel, maar pas de stof op het meubel aan, zoals je ook rekening houdt met de locatie waar de meubels komen te staan. Er zijn namelijk best een aantal locaties te bedenken waar uitbundige stoffen minder gepast zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *