De houtzagerij

      Geen reacties op De houtzagerij

In een houtzagerij worden boomstammen verzaagd tot planken en balken en vaak is een houtzagerij direct gelieerd aan een houthandel of een timmerfabriek. In de loop der jaren ontwikkelde de houtzagerij zich enorm.

Verwerken van boomstammen tot planken

Als er een proces sterk is verbeterd, dan is het wel het verwerken van boomstammen tot planken. Kan nu een beroep op de houtzagerij gedaan worden, vroeger ging het proces in elk geval veel trager. Boomstammen werden van de bast ontdaan, werden jarenlang in het water gelegd, moesten vervolgens met een bijl bewerkt worden tot iets dat leek op een vierkante doorsnede. Pas daarna werd met behulp van de handen en een zaag de stam in de lengterichting doorgezaagd. Met recht dat we dus kunnen zeggen lang leve de veel snellere houtzagerij!

houtzagerij

Gebruik van wind- en waterkracht

Met de jaren werd het proces dat tegenwoordig in de houtzagerij plaatsvindt, meer en meer gemechaniseerd met onder meer een watermolen en zaagmolen als krachtbron. Later werd als voorloper van de houtzagerij van nu ook gebruik gemaakt van de paltrokmolen. Deze molen maakte het met de hand zagen mogelijk, net als zagen op basis van wind- en waterkracht.

Vanaf 1920 een elektrisch proces

Daarna kwam de stoommachine, vanaf ongeveer 1920 werd het proces elektrisch. Wie voorlopers van de moderne houtzagerij wil zien, die kan naar landgoed Singrave waar de laatste op water gedreven houtzaagmolen staat. Ook in Groenlo staat een historische houtzagerij, net als je in onder meer Delden, Veendam, Apeldoorn en Nieuwe Pekela de voorlopers van de moderne houtzagerij kunt bezichtigen. Iets dat best de moeite waard is overigens.

Bevoorraden palletfabrieken

In de moderne houtzagerijen zaagt en produceert men anno 2019 klos hout, sleuven ten bate van omsnoeringen, stophout, liggers en balken, leggen, schuin afgezaagd hout en planken en balken van Douglas hout. De moderne houtzagerij kan vrijwel altijd alle afmetingen op korte termijn leveren en houtzagerijen verdienen hun brood niet zelden door het bevoorraden van palletfabrieken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *